
Gjenvinning
NBK sin spillmodell gir oss en tydelig felles forståelse av hvordan vi ønsker å spille fotball. Inspirert av NFF og andre klubber har vi utviklet vår egen modell for å gjøre det enklere for trenere og spillere å forstå hvilken fase vi er i, hva vi ønsker å oppnå, og hvilke prinsipper vi følger.
Fotballen består av fire hovedfaser:
Angrep – Når vi har ballen og skal skape sjanser.
Gjenvinning – Når vi mister ballen og skal vinne den tilbake.
Forsvar – Når vi må forsvare oss mot motstanderens angrep.
Kontring – Når vi vinner ballen og angriper raskt.
Dødballsituasjoner (som frispark, cornere, kast og 5-meter) plasseres inn i den fasen som passer best basert på situasjonen.
Gjenvinning
Vinne ball
Etter balltap, eller når ingen “eier” ballen, ønsker vi å vinne ball. For spilleren i kamp om ball handler dette om å “vinne rommet mellom motspiller og ballen”. For laget sin del skal vi “stå etter”. Dette betyr at vi med korte avstander mellom spillerne presser for å vinne ballen tilbake. Typisk for dette er når vi mister ballen høyt i banen, eller foran vårt eget midtbaneledd.
Vinne tid
Når vi mister ballen, og ikke lykkes med å vinne ballen kjapt tilbake, så handler det om å “vinne tid”. Her ønsker vi å oppholde og nekte motstander å angripe hurtig, slik at vi får tid til å komme på “rett side” og etablere oss i forsvar. Dette er en kritisk fase for å unngå å slippe inn mål.
Når vi mister ballen
NBK skal komme seirende ut av flere omstillingssituasjoner enn motstander.
Vi er aggressive i sekundene rett etter balltap, og skal ofte vinne igjen ballen før de får etablert et spill mot oss.
Vi reagerer raskt og samlet, og identifiserer sammen om vi skal vinne ball eller vinne tid.
Dette er helt avgjørende for at vi skal lykkes med å vinne tilbake ball, eller om vi skal vinne tid og komme på rett side.
Vinne ball
Når laget mister ball skal vår første reaksjon være å se etter muligheten til å vinne den tilbake så kjapt som mulig. Dersom vi identifiserer at her er det muligheter for å vinne ball, er det viktig at:
Førsteforsvarer er rask og aggressiv i presset. Hindre motstander muligheten til å løfte blikket og spille ut av press.
Vinne rommet mellom motspiller og ballen. For å vinne ballen.
Korte avstander i laget - Vi presser samlet og med korte avstander.
Ta ut pasningsalternativer rundt ballfører. Forsvaret må tørre å “stå etter”, Offensiv markering.
Kommunikasjon: Sørg for at vi går samlet. Mye lyd vil også kunne stresse motstander.
Hvilke momenter skal vi ta med inn i treningen å jobbe med?
Førsteforsvareren: Rask opp i press, kroppsstilling og vinne rommet mellom motspiller og ballen.
Reaksjon/Omstilling: Når laget mister ballen skal vi som individ og kollektiv omstille raskt og søke gjenvinning.
Avstander: Når vi mister ballen handler det om å gjøre banen liten. Dette gjør vi ved korte avstander i og mellom hver lagdel.
Kommunikasjon: Gi tydelige og konstruktive tilbakemeldinger. Hvilken vei skal førsteforsvarer lede? Skal vi vinne ball eller vinne tid? Høye og gode tilbakemeldinger her vil gi laget en tydelighet og være forstyrrende/stressende for motstander.
Offensiv markering: Sørge for at vi posisjonerer oss for å bryte foran motstander sine oppspillspunkt for å gjenvinne ball hurtig, og nekte motstander å etablere seg høyere i banen.
Gjenkjenne situasjoner: Spillerne må identifisere om vi er i posisjon til å vinne ball, eller om vi skal vinne tid, og senke oss. Alle bidrar i et felles valg.
Se XPS for ferdiglagde økter og øvelser.
Video:
Legg til video
Legg til video
Vinne tid
Når laget mister ball skal vår første reaksjon være å se etter muligheten til å vinne den tilbake så kjapt som mulig. Dersom vi identifiserer at vi her ikke har gode muligheter til å vinne ball, skal vi vinne tid. Dette betyr at vi skal oppholde motstander lenge nok til at vi får alle våre spillere på “rett side”. Mellom ballen og eget mål. I disse fasene er det viktig å:
Vinne ball når mulig, men å nekte kontrollerte pasninger fremover er prioritert
Lede motspillere mot sidelinjen, og bort fra eget mål.
Søke kroppskontakt med motspiller for å få den ut av balanse eller presse frem en dårlig involvering med ball. Bruke armene i duellspill. Vinne rommet mellom ball og motspiller.
Svært korte avstander på spillerne mellom eget mål og ballen. Vi skal forsvare målet, ikke rom ute på sidene.
Returløp: Samtlige spillere i sprint for å komme på “rett side”, mellom ballen og eget mål. Da kan vi etablere oss i forsvar.
“Lese foten” til ballfører. Legger spilleren til rette for å slå en lang pasning, eller har ballfører ballen tett inntil kroppen?
Kommunikasjon: Hjelp hverandre til å gjennomføre sine oppgaver. Tydelig ledelse vil hjelpe laget å ta en felles beslutning.
Hvilke momenter skal vi ta med inn i treningen å jobbe med?
Førsteforsvarsjobben: Unngå å bli forbigått, lede bort fra mål, søke kroppskontakt for å få motstander i ubalanse.
Returløp: Når laget mister ball, og vi blir avspilt eller velger å ikke gå for å vinne ball, så skal alle på rett side. Mellom ballen og eget mål.
Avstander: Når vi mister ballen må vi korte ned avstandene mellom oss og forsvare det som er viktigs, rommet foran eget mål.
Kommunikasjon: Spillere må hjelpe hverandre til å ta gode valg – skal vi støte eller falle? Hvem tar hvem? Hvilken retning ønsker vi å lede motspiller? Her er lederskap og klare beskjeder viktige suksessfaktorer.
Gjenkjenne situasjoner: Spillerne må identifisere om vi er i posisjon til å vinne ball, eller om vi skal vinne tid, og senke oss. Alle bidrar i et felles valg.
Se XPS for ferdiglagde treninger og øvelser.
Video:
Legg til video
Legg til video
Legg til video