Ferietid er høysesong for å ta innpå eller stikke fra dine lagkamerater. Hvert år er det spillere som gjennom ferien tar store steg utviklingsmessig. De som tar eierskap til egen utvikling er ofte de som gjør det aller best her.

“Ta eierskap til egen utvikling” er en setning som kan brukes i mange sammenhenger; skole, idrett, musikk eller andre læringsområder. Å ta eierskap til egen utvikling betyr å flytte fokus fra bortforklaringer og ytre påvirkninger, og ta ansvar for egen utvikling. Det å reflektere over, og sette ord på hva en ønsker å trene mer på, kan skape motivasjon og gi treningen din en “retning”. I tillegg kan prosessen i seg selv være enormt lærerik.

Sterkt inspirert av Lillestrøm SK, har vi laget et skjema som kan være til god hjelp i til å komme i gang med denne prosessen. Skjemaet kan også lett brukes i andre sammenhenger enn bare fotball. Dette betyr ikke at alle våre spillere må, eller bør fylle ut et slikt skjema. “Bli den beste versjonen av deg selv” er et utrykk som har blitt brukt mye etter Kompani Lauritzen begynte å rulle over TV-skjermene. Det er nettopp det dette handler om, et verktøy for de som ønsker å ta ansvar for egen utvikling å bli den beste versjonen av seg selv.

I Lillestrøm har de gått bort fra at trenere skal sette spillernes utviklingsmål. Den sterkeste motivasjonen kommer innenfra, og om spilleren selv ikke har eierskap til egen utvikling, er utviklingsmålet i seg selv bortkastet. Som trener kan en selvsagt komme med innspill og hjelpe spilleren i prosessen, men til syvende og sist er spilleren ansvarlig for egen utvikling og veien videre.
Nederst i skjema kan du også se at det er lagt til rette for at du selv, trenere og foresatt skal signere skjemaet. Dette er selvsagt ikke nødvendig, men kan være et viktig grep for å forankre arbeidet. Ord forplikter, og gjennom å få planen signert er det lettere å få oppfølging og hjelp til å følge den planen du selv har laget. Bilde av utviklingsplan finner du nederst i artikkelen.

Trykk her for å laste ned skjema i PDF-format til utskrift.

Dette står også i stil med hva NFF ser etter i arbeidet med å finne fremtidens landslagsspillere, hvor de ser etter spillere som:

Slik ser skjemaet ut. Her kan du sette egne mål, hva som skal til for å nå dem, og vurdere eget arbeid gjennom 3 måneder. Du må reflektere over utfordringer, løsninger, lærdom og hvordan andre kan hjelpe deg å nå disse målene.

Previous
Previous

Gratis aktivitetsuke

Next
Next

Nye treningstider - “August til gresset stenger”: 2023